Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Toppelundin puisto ja padel-kentät

Toppelundin puisto 1
Padel-kentille on ollut kova kysyntä niin asukkaiden kuin padel-toimijoiden keskuudessa. Tapiolaan tehtiin pari kenttää ja niillä on ollut kova käyttöaste.
Koska asia nousi usein esiin, kaupunki ei halunnut tehdä yksitellen kenttäpäätöksiä eri pyyntöjen perusteella, niin päätettiin tehdä keskitetty ja avoin prosessi.
Tässä on ollut mukana tonttiyksikkö, kaupunkisuunnittelu, liikuntatoimi, elinkeinoyksikkö ja rakennusyksikkö. Eli varsin laajasti ollut porukkaa mukana ja yhteistyössä tätä on viety eteenpäin.
Lopulta valikoitui neljä paikkaa, mille aukaistiin avoin haku. Tästä tiedotettiin Espoon sivuilla ja somessa. Tieto saavutti laajan joukon ja hakemuksia tuli jopa 26:lta toimijalta. Kysyntää kentille siis on.
Yksi hakija teki valituksenkilpailutuksen päätöksestä, mikä käsiteltiin EKYssä 6.9.2021.

https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021399-20

Päätös teknisen lautakunnan kokouksessa 26.1.2022:

Aulikki Pentikäisen hylkäysesitys:

1. Lautakunta hylkää Toppelundin puistosuunnitelman.

2. Lautakunta kehottaa kaupunkitekniikan keskusta jatkamaan sopivien padel-kenttäpaikkojen kartoittamista yhteistyössä Espoon liikuntatoimen ja tonttiyksikön kanssa ottaen huomioon kenttien tasapuolisen sijouttumisen Espoon alueella sekä luontoarvot ja alueen saavutettavuuden.

Tämä hyväksyttiin yksimielisesti.
Tässä muutama yleinen argumentti, mitä olen kuullut sekä ajatuksiani siitä 
 • Kaikki kentät menee samalle toimijalle -> ei mennyt, kaikki neljä meni eri toimijalle.
 • Kaupungin maata yksityiselle toimijalle -> Espoossa on erittäin paljon yksityisten toimijoiden liikuntatiloja kaupungin mailla. Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus
 • Arvokasta metsää ja vanhoja puita kaadetaan -> kokousaineistossa kerrotaan, ettei puita mene.
 • Alueen ainut avoin tila menee -> kävin katsomassa paikkaa tänään ja kyllä sinne jää avointa tilaa vielä paljon jäljelle. Kuvassa näkyvä tila jää jäljelle. Padel-kentät ovat kuitenkin vain 20x10m kokoisia.
 • Asiaa on ajettu salaa – Ei ole. Tieto suunnitelmaluonnoksesta postitettiin lähimmille kiinteistöille sekä suunnitelmasta tiedotettiin myös maastotiedottein. Kuulutukset, kilpailutukset yms ovat olleet julkisia ja asia on ollut luottamushenkilökäsittelyssä valituksen yhteydessä EKYssä. Tämä on harrastajista ja toimijoista lähtöisin oleva, minkä kaupunki on halunnut avata kaikille avoimeksi. Tässä on ollut kaupungilta mukana monta eri yksikköä.
 • Puistossa järjestetään juhlia, mitä ei enää pysty järjestämään, jos padel-kentät tulevat – tilaa jää kyllä myös juhlille. Esimerkiksi kaikki nykyiset penkit pysyvät paikallaan. Ja oikeastaan käydessäni paikan päällä Pattisten puistossa alkoi juuri synttärit. Siellä on pöytä ja leikkipuisto, joten se on hyvä paikka järjestää juhlia. Mutta Toppelundin puistossa jää myös tulevaisuudessa tilaa järjestää juhlia.
 • Kentät estävät latujen tekemisen eikä lapsille ole mitään paikkaa hiihtää – alueella ei ollut latuja. Muutamat yksittäiset hiihto jäljet näkyivät, mutta ne olivat pääosin muualla kuin padel-kenttien kohdalla. Hiihtoon jää vielä paljon mahdollisuuksia, kuten kuvan mukainen paikka ja siitä voi nähdä, ettei alueella ole latuja. Padel-kentät jäävät kuvan keskelle puiden taakse, risukasan eteen.
  Muutos: kuulemma hiihtoa siellä kyllä harrastetaan, vaikka tänä talvena sitä ei ole vielä tehty.
 • Hanke on hiilineutraali Espoo hanketta vastaan  – harrastusmahdollisuuksien tuominen lähelle asukkaita vähentää tarvetta käydä pidemmällä harrastamassa, useampi on maininnut Keran alueen padel-kentät. Suurin osa menee sinne omalla autolla eli eri paikoissa olevat padel-kentät vähentävät autolla liikkumista ja yhä useampi voi kävellä sinne.
 • Miksi tehdä kenttiä, joita voi käyttää vain 4kk vuodesta? Nähdäkseni nykyisessä säässä kenttiä voidaan käyttää pitkälle marraskuuhun, kuten mekin pelasimme ulkona ultimatea. Valot lisäävät iltakäyttöä pitkälle syksyyn. Talvet lämpenevät, joten käyttöjakso pidentyy. Eli uskon tuon käyttöajan olevan huomattavasti neljää kuukautta pidempi.
 • Miksi Espoon kaupunki harkitsee pilaavansa arvokkaan kaupunkilaisten virkistysalueen vain rakentaakseen trendikkään urheilulajin vuoksi isot kentät, jotka 5 vuoden kuluttua ovat jo menettäneet käyttäjänsä? -> alue on ennallistettavissa nykyisenlaiseksi, jos innostus hiipuu.
 • Vaihtoehtoisia paikkoja on ehdotettu – on ehdotettu ja niitä on tarkasteltu. Useimmat eivät ole sopineet, mutta tähän yritän paneutua vielä. Josko Pattisten puistosta löytyisi näille paikka. Pattisten puistosta ehdotettiin paikkaa, mikä on hulevesiallas. Tätä en tue. Toisaalta siinä ulkokuntoiluvälineiden vieressä ennen futismaaleja voisi olla mahdollista tehdä padel-kentät. Tätä pitää selvittää lisää.
Toppelundin puisto 1
Kentät tulisivat tämän kuvan vasempaan laitaan. Yhtään puuta ei suunnitelmien mukaan kaadettaisi ja alue on täysin ennallistettavissa nykyseksi, jos toiminta ei ole kannattavaa.
Toppelundin puisto
Avointa tilaa jää kenttien jälkeenkin.
Viesteissä on ollut myös, ettei alueen kahdelle (korjaus: kolmelle) päiväkodille jää enää paikkoja tutustua luontoon.
Tässä alla kaksi kuvaa päiväkodeista. Toinen oli metsän takana suhteellisen kaukana siintää, mihin padel-kentät tulevat. En näe, että kentät mitenkään haittaavat tämän toimintaa.
Toinen päiväkoti on nykyisen parkkiksen takana. Jos he tulevat puistoon, niin heille ei tule kuin muutama askel mennä kenttien vierestä avoimelle alueelle. Metsää puolestaan löytyy lähempääkin, sillä Toppelundin noin kymmenen hehtaarin alue ympäröi heitä kolmesta suunnasta.
 • Tietooni tuotiin, että puistossa kielikylpypäiväkodin takana on jokin suojelualue, minkä vuoksi se ei olisi päiväkodin käytössä. Tätä en ole ehtinyt tarkastamaan.
päiväkoti toppelund
päiväkoti toppelund 2
Tässä kuva Pattisten puistosta. Pensaiden takana on istuma-alue pöytineen, missä oli juuri alkamassa synttärit. Siksi en ottanut sieltä tarkempia kuvia. Tuossa pensaiden ja futismaalien välissä koivujen katveessa voisi olla kentille sopiva paikka. Vai mitä mieltä olet?
Pattisten puisto
Tässä hahmotelmani kentistä. Todennäköisesti voisivat olla vielä etelämpänä, mutta kuvasta on hankala hahmottaa missä puut ovat.
Tennis oli jo vaihtunut rantarentopallokentäksi ja tuo, missä nyt ehdotus on, on toinen lentopallokenttä.
pattisten puisto padel hahmotus
Mielelläni käyn tästä keskustelua ennen kokousta. Eli laittakaa kommenttia ja mielipidettä tulemaan 🙂
Ja tarkat sijoitusvaihtoehdot kiinnostavat myös. Ja koska en tunne alueen lempinimiä, niin selkeä karttakuvakaappaus ja siihen merkintä, niin tiedän mistä alueesta puhutte.
Jatkoa: nyt olen saanut sanallisia ehdotuksia, kuten “vanha bensa-asema” tai Westendin hiekkaranta. Mutta en ole saanut yhtään kuvaa, missä nämä vaihtoehtoiset kentän paikat olisi merkitty.
On ehkä hassua olettaa, että tietäisimme kaikki espoolaisten alueiden historia sillä tarkkuudella, että missä joskus on ollut bensa-asema.
Olen erittäin kiinnostunut näistä vaihtoehtoisista paikoista eli jos haluatte sen tarkasteluun, niin laita KUVAKAAPPAUS vaikka Googlen kartasta ja merkitse se siihen. Jos olisi vielä satelliittikuvasta, niin vielä parempi, mutta kunnollinen karttapaikka tässä kyllä tarvitaan.
Jatkos 25.1. Haukipuisto. Sain ehdotuksen, että kentät sijoitettaisiin Haukipuistoon, mikä on ollut aikaisemmin leikkipuistona. Innoistuin jo tästä, mutta epäilen onko naapuritalojen asukkaiden kanssa keskusteltu tästä ennen tätä ehdotusta.
haukipuisto