Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Koululaisten turvallisuus Opinmäen ja Olarin koululaisille Henttaalla ja Suurpellossa

Henttaan puistotie

Teknisessä lautakunnassa käsiteltiin Henttaalla ja Suurpellossa olevia liikennejärjestelyitä 11.11.2020 kokouksessa. Aiheesta on tehty valtuustoaloite ja sitä on käsitelty kaupunginhallituksessa. Nyt se tuli teknisen lautakunnan käsittelyyn ja se on myös valtuuston tulevalla listalla maanantaina.

Alueella läpiajoliikenteen hoitamisesta on tullut paljon palautetta asukkailta niin Henttaalta kuin Suurpellosta. Eniten niissä vedotaan koululaisten turvallisuuteen niin Opinmäen läheisyydessä kuin Olariin menevien osalta. Tämä asia pitää ottaa vakavasti ja selvittää.

Isoin ongelma näyttää olevan se, että Henttaalla ja Suurpellossa on paljon keskeneräisiä hankkeita. Rakennustyömaat haittaavat siellä monin paikoin liikennettä. Erityisen hankala on Henttaan puistotien ja Lillhemtintien risteyksessä oleva rakennustyömaa. Onneksi tämä on jo pitkällä tässä vaiheessa, mutta varmasti tämä on aiheuttanut ongelmia.

Henttaan puistotie
Tässä Henttaan puistokadulta etelästä kuvattuna kyseistä aluetta ja sen ongelmallinen työmaa. Koulu jää taakse vasemmalle. Koska Suurpellossa rakennukset ovat kiinni katualueessa, rakentaminen ja rakennusajan järjestelyjen tekeminen on haastavaa. Mutta onneksi tilapäistä.
Koulun puolella tietä on työmaan vuoksi kavennettu ja kevyenliikenteenväylä on pois käytöstä. Ongelmallisinta tämä puoli on niille, joiden bussipysäkki on tässä tämän kuvan otto paikkaa ennen vasemmalla. Nämä lapset joutuvat kiertämään etelään suojatielle, siitä oikeaa puolta liikenneympyrään, Henttaan kaaren yli suojatietä, Hentebynkadun yli suojatietä ja sitten ovat koulun puolella. Normaalisti heillä siis olisi vain yksi suojatie Lillhemtin kadun yli.

Otin alueista muutaman livevideon Facebookkiin. Katso, jos haluat nähdä aluetta.

https://fb.watch/1IIhusWGRM/ 

https://fb.watch/1IIkdvwOoF/

https://fb.watch/1IIkU-rmR8/ 

Lisäksi Piilipuuntiellä on siltatyömaa, mikä on pitänyt vaihtoehtoisen reitin suljettuna. Tämä on avautumassa jouluksi, joten haittaa ei ole enää pitkään. Tämän avauduttua osa autoista voi ajaa pois koululta Piilipuuntietä eikä kaikkien tarvitse palata koulun jättöpaikalta Lillhemtintietä kerrostalotyömaan ohi.

Tässä kuvassa vasemmalle jää Opinmäen koulukeskus ja lasten jättöpaikka. Tuolla edessä oikealla on keskeneräinen kerrostalotyömaa, joka näyttää jo hyvää vauhtia nousevan. Sen edessä Lillhemtintie on kavennettu. Tällä hetkellä kaikki jättöliikenne tulee sitä kautta ja lähtee sitä kautta. Kun Piilipuuntie aukeaa läpikululle, se voi puolittaa Lillhemtin tielle jäävän liikenteen. Myöskin Henttaalaiset voivat mennä Piilipuuntietä Olarin suuntaan välttäen rakennustyömaan hankalan kohdan.
Hentebynkatu
Tässä ollaan Hentebynkadulla ja koulu on vasemmalla. Tässä on paikka, mihin voidaan tehdä toinen koululaisten jättöpaikka. Tähän tuleva liikenne olisi sitten pois Lillhentintieltä ja osa autoilijoista voi välttää rakennustyömaan vierestä ajamisen kokonaan.

Koulutien turvallisuudessa parantamisen varaa

Eli ymmärrän hyvin, että Opinmäen koulukeskuksen koululaisten matkasta ollaan oltu huolissaan. Onneksi nämä ongelmia aiheuttavat asiat ovat tilapäisiä työmaita, jotka tulevat poistumaan. Muuten asemakaavassa suunnitellut reitit ovat turvallisia ja monella lapsella on monta eri ylitysmahdollisuutta esim. Lillhemtintiellä.

Kun itse kävin alueella kiertämässä ja tilanne oli silloin rauhallinen ja koululaisten hakeminen meni sujuvasti siihen suunnitellulta alueelta. Toki uskon, että aamuisin on ruuhkaa, kun molemmista suunnista tullaan tälle yhdelle jättöpaikalle ja kaikki jatkaa matkaa Lillhemtintietä. Koska Opinmäessä on myös erityiskouluja, niin koululaisia tuodaan koululle pitkienkin matkojen päästä.

Muutenhan tuolla alueella on kevyenliikenteen olosuhteet hyvät. Siellä on monin paikoin katujen kahta puolta jalkakäytävää ja kevyenliikenteenväylää, ja puronvartta menee hieno kävelytie tien alituksineen. Moni suojatie on korotettu tai muuten sen näkyvyyttä on fyysisesti tehostettu.

Asukkaat ja luottamushenkilöt ovat ehdottaneet turvallisuuden parantamiseen mm. toista jättöpaikkaa Hentebynkadulle, uutta bussipysäkkiä Muhevaisen jälkeen ennen liikenneympyrää ja joitain hidasteita Lillhemtintielle.

Henttaa Suurpelto Maakirjantie

Kokouksessa oli mukana normaalien edustajien lisäksi myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula sekä teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Aasiaa käsiteltiin kokouksessa erittäin pitkään ja kaikkia asioita eri puolilta katsoen, niin henttaalaisten kuin suurpeltolaisten näkökulmasta, mutta erityisesti koululaisten turvallisen koulumatkan osalta.

Esittelijän esityksessä oli jo useita hyviä ajatuksia kehityskohteista:
– Nopeusnäytöt Lillhemtin tielle hillitsemään nopeuksia. Mahdollisesti myös nopeuskamera, jos se pystytään siihen kohtaan laittamaan. Hidastetöyssyjä ei Suurpellon saviselle maalle voida rakentaa.
– Uusi bussipysäkki Henttaankaaren puollelle liikenneympyrää.
– Uusi jättöpaikka Hentebynkadun puolelle
– Suunnitellaan uudelleen liikenteenohjausta
– Mahdollinen väliaikainen vanha Lillhemtintien avaaminen.
Evästykset virkamiehille olivat vahvoja ja ovat heillä nyt tiedossa. Asia eteni esityksen mukaisesti valmisteluun ja se tuodaan myöhemmin lautakunnan käsittelyyn.
Koululaisten olosuhteet tulevat varmasti paranemaan ja näitä parannuksia voidaan tehdä nopeastikin.