Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Karhusuon koulun tilanne 2016

Karhusuon koulun tilanne piti olla jo hyvällä mallilla, kun sekä tilanpuutteesta, että sisäilmaongelmasta vuosia kärsineen koulun uusi yhtenäiskouluhankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 25.4.2016 vuosille 2017-2010.

Ei mennyt kuitenkaan kuin reilu kuukausi, niin Tilapalveluiden esittämässä uudessa investointisuunnitelmassa kesäkuussa 2016 esitettiin Karhusuon koulun hankkeen viivästämistä jälleen kerran. Tällä kertaa kolme vuotta myöhemmäksi vuosille 2020-2023.

Tässä on kyseessä koulu, joka sai parakit tammikuussa 2015 tilanpuutteen vuoksi ja tammikuussa 2016 joutui väistöön Lagstadin koululle sisäilmaongelman vuoksi. Puolet on siitä lähtien ollut parakissa koulun kentällä ja puolet on Lagstadissa. Parakissa ei ole ruokalaa eikä alueella ole missään sisäliikuntatilaa. Parakki on vie hiekkakentästä yli puolet. Välitunneille ei ole mitään muuta kuin puolet hiekkakentästä, yksi koripalloteline ja jalkapallomaalit 150 lapsen käyttöön.

2013 Karhusuon hanke viivästettiin vastoin opetuslautakunnan päätöstä, sillä rahat haluttiinkin investoida Tapiolan lukioon. Tämän jo kolmannen viivästämisen vuoksi Karhusuolle jouduttiin hoitamaan kalliit tilapäisjärjestelyt. Tämä ei ollut veronmaksajien kannalta halvempi ratkaisu ja koulun puolesta päätös oli katastrofaalinen.

Nyt taas olisi edessä kalliita väistöjä ja tilapäisratkaisuja, että Karhusuon hanketta viivästettäisin. Lagstadin väitössä olevien tiloihin on jo suunniteltu seuraavat tulijat ja Karhusuon oppilasmäärä kasvaa jatkuvasti, joten lisää opetustiloja pitää saada.

Syksyllä 2016 tietodimme tilanteen vakavuudesta ja tällä toiminnalla saimme luotua päättäjiin tahtoa kumota viivästäminen. Kaupunginjohtaja Mäkelän investointisuunnitelma ei sisältänyt Karhusuon koulun hanketta kuin alakoulun osalta ja sekin viipale-elementeistä tehtynä leasing-vaihtoehtona.  Liikuntasalia ja yläkoulua ei Kokoomusjohtoisessa investointisuunnitelmassa näkynyt.

Vihreät ja SDP ajoivat Karhusuon koulun hanketta eteenpäin ja vahvalla läpi puoluerajojen menneellä tiedottamisella saimme taisteltua koulun takaisin valtuuston päätöksenmukaiselle paikalle investointisuunnitelmaan eli vuosille 2017-2020. Tosin tästä vain alakoulun osalta suunnitelmat ovat selvät. Liikuntatilojen ja yläkoulun osalta taistelu jatkuu edelleen.

Vaikka muissa hankkeissa ollaan huomattu (kuten esim. Tapiolan tunneli, joka sai satoja miljoonia), ettei hankkeiden pilkkominen osiin kannata taloudellisesti, niin sillä tavalla Espoo taas toimii toisaalla.

Tässä on nyt pelkona se, että vaikka liikuntatilojen puuttuminen estää opetussuunnitelman toteutumisen ja koko keski-Espoon alueen yläkoulupaikoista on huutava pula jo nyt, niin kaupunki voi silti viivästyttää tai olla rakentamatta vaiheita 2 ja 3 (liikuntatilat ja yläkoulu).

Näiden vaiheiden taistelu jatkuu vahvana vuonna 2017.

Karhusuon koulu puretaan – taustalla sisäilmaongelmat https://www.lansivayla.fi/paikalliset/1790507