Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Hallintosäännön muuttaminen valtuustossa – koulujen johtokunnat

Karhusuon tyyppikoulu

Valtuustossa 22.3.2021 käsiteltiin organisaatioon liittyvää hallintosäännön muutosta. Tässä käsiteltiin mm. pormestarimallia ja lautakuntien kokoonpanoa tulevalle valtuustokaudelle.

Marraskuussa tämä asia tuotiin valtuuston kokoukseen tiedoksi annettavaa -asiana (ei siis päätösasia) ja vähän kuin sivulauseessa kerrottiin, että koulujen johtokunnat lakkautetaan.

Kukaan ei tuntunut huomaavan tätä asiaa isompien asioiden jaloista. Nostin asian vahvasti esiin jo marraskuussa ja joulukuussa Vihreät tekivät muutosesityksen koulujen johtokuntien säilyttämisestä.

https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2020190-4

Esitys:

Selvitetään koulujen ja perheiden välisen yhteistyön vahvistamista siten, että koulujen yhteistyötä vanhempainyhdistysten kanssa syvennetään ja siitä tehdään velvoittavaa, ja koulujen johtokuntien toiminta lakkautetaan.

Vihreiden muutosesitys, minkä Partanen esitti ja Kauste kannatti:

“2. koulujen, oppilaiden ja perheiden välistä yhteistyötä vahvistetaan kehittämällä koulujen johtokuntien toimintaa. Johtokuntien kauden pituutta arvioidaan ja koulujen johtokuntien jäsenten rekrytointia parannetaan.”

Mutuosesitys hävisi 12-3 vain Vihreiden tukiessa muutosesitystä.

Mikä ongelma johtokuntien lakkauttamisessa on?

Voit lukea taustoista näistä kirjoituksista:

Lisää tämän taustoista voit lukea täältä

Ja täältä joulukuun käsittelystä

Länsiväylässä: Koulujen johtokuntien lakkauttaminen vie vanhemmilta vaikutusmahdollisuudet

Valtuusto 22.3.2021

https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021256-5 

Nyt johtokuntien jatkoksi ehdotetaan seuraavaa:

Kodin ja koulun yhteistyötä vahvistetaan. Johtokunnat valitaan ensi syksynä 2-vuotiseksi toimikaudeksi, jonka aikana selvitetään, miten yhteistyötä kodin, koulun ja oppilaiden parhaaksi voidaan vahvistaa johtokuntien ja/tai vanhempainyhdistysten toiminnan kautta. Johtokuntien toiminnan jatkaminen ja 2-vuotiskausi tehdään hallintosääntöön virkatyönä.

Hienoa, että nyt muutkin puolueet ovat heränneet tähän asiaan! Valinta kaksivuotiseksi voi toimia hyvin, sillä esimerkiksi yläkoulussa oppilaat ovat 3 vuotta. Siihen nähden 4-vuoden kausi on ollut pitkä niin oppilasjäsenelle kuin vanhemmille. Tämä on hyvä muutos.

Nyt pitää keskittyä siihen, miten selvitetään johtokuntien rooli ja toimintatapa. Nyt pitää oikeasti kuulla rehtoreita, vanhempia, nuoria ja opettajia. Selvitetään mitä tukea koulu kaipaa ja miten johtokunta ja/tai vanhempainyhdistys voi sitä tukea.

Edit 19.8.2021: KokoEspoo ry:llä, minkä kaavailtiin ottavan johtokuntien vastuut harteilleen Espoolaisten koulujen osalta, on hankaluuksia saada kokoon edes omaa hallitustaan. Enkä ole koskaan uskonut, että heillä riittäisi vapaaehtoisia toimijoita hoitamaan toisten koulujen asioita kuin niitä, missä vapaaehtoisilla on omia lapsia. Eli voidaanko jättää tämä yhdistys pois näistä keskusteluista?