Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

TELA 9.12.2020 säästöjen kohdistamista, ulkoilupolut, Kalajärvi, Henttaa-Suurpelto

Henttaa-Suurpelto
Tässä kokouksessa Käsittelyssä oli niin käyttö- kuin investointointisuunnitelma, Kotiseudun ulkoilupolut-ohjelma, Kalajärven puistotie kuin Henttaa-Suurpelto liikennejärjestelyt. Käsittelimme useassa kohdassa Kestävä talous (TAKE) ja  budjettineuvotteluissa tulleista säästöistä. Ne vaikuttavat laajalti kaupungin toimintaan, mutta niitä pyritään kohdistamaan niin, ettei laatutaso kärsi.
3 Teknisen lautakunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2021 käyttötalouden ja investointien osalta
Budjettineuvotteluissa käyttötaloudesta vähennettiin 200 000€ ylläpidosta. Esittelijä ehdottaa tämän kohdentamista keväällä hiekan poistamisen ostopalveluihin sekä risujen poiskuljetuksen ostopalveluihin.
Edellisen vuoden budjettiehdotuksen säästöt kohdistettiin lumenauraukseen. Nämä säästöt ovat edelleen voimassa eli tästä ei voida enää säästää laatutasoa heikentämättä (eli aurausajan pidentämistä tai lumen poistamiseen kuluvan ajan pidentämistä).
Tein esityksen: Lautakunta toivoo, että määrärahojen vähennys, mikä kohdistetaan katujen puhtaanapidon osalta ulkoisten palveluiden oston vähentämiseen lakaisukoneiden osalta (noin 120 000 euroa) tilalle mietitään muita keinoja, kuten hanhien karkoituksen vähentämistä ja citykanien pyydystämisen vähentämistä.
Tämä esitys hävisi äänestyksen. Toivottavasti sää suosii hiekanpoistoa ensi vuonna eikä pahoja terveyshaittoja siitä tule.
Keskustelimme pitkään Niipperin liikenneturvallisuuden parantamisesta. Toivottavasti liikenneturvallisuudesta tullaan siellä huolehtimaan ennen kuin jotain ikävää tapahtuu.
Camilla Lindy teki esityksen siirtää 30t€ Niipperinpuron tulvasuojelusta Niipperintien turvallisuuden parantamiseksi.
Tämä esitys hävisi äänestyksen.
Espoon kaupungin ylläpitokustannuksia on tehostettu nyt jo pitkään ja ne ovat alle vertailukaupunkien tason. Ylläpidosta ei siis pystytä enää vähentämään ilman laatutason laskemista.
4 Espoon vesihuollon toiminta-alueen 2020 hyväksyminen (Kh-asia)
Ympäristölautakunta on ehdottanut kahta muutosta Bodomilla ja Arkiniityssä. Koska ohjelma pitää käydä nähtävillä, näitä muutoksia ei nyt pysty tekemään tähän ohjelmaan ilman sen asettamista uudelleen nähtäville. HSY:lle on mennyt viesti näistä muutoksista ja ne otetaan huomioon ensi vuoden suunnitelmissa. Uusi ohjelma tulee yleensä syyskuussa nähtäville.
5 Kotiseudun ulkoilupolut -ohjelman 2021–2030 hyväksyminen (Kh-asia)
Neuvotteluissa budjetti ulkoilupolkuihin väheni 40% (oli 0,5M€ ja nyt 0,3M€).
Palautteet otetaan tiedoksi. Tämä oli 10v suunnitelma, mikä viivästyy budjetin vähentämisen vuoksi n 16v ohjelmaksi.
Ohjelma tuodaan lautakuntaan uusiksi 4v kuluttua.
6 Kaupunkipyöräjärjestelmän kausimaksun korotus
Maksu on ollut alkuperäinen 30€ koko ajan ja nyt vuosijäsenyys nostetaan 5€:lla.
Kaupunkipyöräily on lisääntynyt korona-aikana.
9 Kalajärven puistotien katusuunnitelman hyväksyminen (pöydälle Tela 11.11.2020)
Esityksen mukaan yksimielisesti tällä lisäyksellä:
9.1 Lisäys päätösehdotukseen (Palomäki Ulla) Kannata
3) ohjeistaa kaupunkitekniikan keskusta parantamaan yhdessä elyn kanssa Kalajärventien ja Vihdintien risteyksen turvallisuutta liikenteen lisääntymisen myötä.
10 Lausuntoja, päätöksiä ja kirjelmiä

Henttaa-Suurpelto

c) merkitsee tiedoksi Henttaa-Suurpelto liikenneyhteyksiin liittyvän suunnittelun tilannekatsauksen.
d)  merkitsee tiedoksi infrapalvelupäällikön päätökset Suurpellon ja Vanhan Lillhemtintien liikenteenohjaussuunnitelmista (liittyy edelliseen kohtaan).
Meille esiteltiin Vanhan Lillhemtintien uusi suunnitelma, missä nykyinen katualue jaetaan kevyenliikenteenväylän ja yksisuuntaisen liikenteen kanssa.
  • Vanha Lillhemtintie/Maakirjan avaaminen yksisuuntaisesti vuoteen 2025 asti.

Opinmäen koulukeskuksen alue on ollut lapsille vaarallinen ja liikennettä on turhaan ohjattu edes takaisin. Tähän tulee seuraavia muutoksia, joilla liikenteen pitäisi helpottua.

  • Uusi bussipysäkki Henttaankaarelle. Nyt ensin nopeasti ajotiepysäkkinä. Tulossa rakennettuna kahden bussin pysäkki, mikä toimii silloin myös saattopaikkana ja autot pääsevät nopeasti jatkamaan matkaa menemättä koulun viereisille teille.
  • Uusi saattopaikka Hentebynkadulle.
  • Lukutorin kohdalle lisätty kaksi suojatietä.
  • Nopeusrajoituksia tiputettu
Näitä parannuksia päästään rakentamaan nopeasti päätösten saadessa lainvoiman.
Henttaa-Suurpelto Opinmäki