Olen seurannut Karhusuon koulun hankeen vastatuulta kaupungin päättävissä elimissä vuodesta 2013 aika tiiviisti. Sisäilmaongelman historia tosin alkaa jo -90 luvulta ja pieleen mennyt peruskorjaus tehtiin 2002-2003.
Syksyllä 2016 olin yhteydessä Kirkkojärven koulun rehtoriin, sillä kuulin puhetta siitä, että siellä on kaikki hyvin. Ei tilanpuutetta eikä mitään sellaista. Mutta totuus opetuslautakunnan pyyntöihin yläkoulusta oli todellinen puute yläkoulupaikoista.
Kirkkojärven koulun rehtorin mukaan heillä on suuri ongelma sijoittaa seiskaluokkalaisia jo nyt (2016) ja tilanne huononee vuosi vuodelta. Opetuslautakunnan sanoin (28.9.2016)
“Karhusuon koulun korvaava uudishanke on kriittinen, koska alueen koulut ovat täynnä.”
Silti kaupunki viivästää kerta toisensa jälkeen Karhusuon yhtenäiskoulun hanketta. Nyt tuo hanke on pilkottu kolmeen (alakoulu, liikuntatilat ja yläkoulu) ja vain alakoulun hanke edistyy.
Joulukuuussa 2016 valtuusto päätti kaikkien hankeen kolmen osan edistämisestä niin, että liikuntatilat ovat valmiina 2018 ja yläkoulu 2020. No, ei mennyt kuin kuukausi, kun kaupungin tilasuunnitelmassa mukana on vain yläkoulu ja sekin valmistuisi vasta 2023!
Syksyllä olin valtuutettuihin, tilajaostoon, opetuslautakuntaan ja Tilapalveluihin yhteydessä siitä, että jos Karhusuon yäkoulua ei rakenneta vuodeksi 2020, niin he saavat valmistautua päättämään siirtotilojen hankkisimisesta Kirkkojärvelle.
Tammikuussa 2017 esitetyssä tilasuunnitelmassa nämä siirtotilat ovatkin sitten mukana! Eli ei tehdä jo suunniteltua ja hyväksyttyä Karhusuon yläkoulua vaan sen sijaan tehdään näille samoille oppilaille siirtotilat Kirkkojärvelle kolmeksi vuodeksi. Sitten Karhusuon yläkoulu olisi valmis.
Mitä järkeä on rakentaa siirtokoulun tilat kolmeksi vuodeksi, kun samanaikaisesti juuri näille oppilaille tarkoitettu koulu viivästetään ne samat kolme vuotta!?!
Tässä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa 25.1.2017 esitetty tilasuunnitelma Keski-Espoon osalta. Kokouksessa esitetyissä kalvoissa ei ollut tuota ensimmäistä, punaisella olevaa, lausetta mukana. Eli alakoulun hankkeen puuttumisen he olivat lisänneet, mutta eivät korjanneet liikuntatilojen (vaihe 2) puuttumista eivätkä yläkoulupaikkojen viivästämistä. Tämä on siis opetuslautakunnan kokouksessa hyväksytty kanta koulupaikkojen tarpeeseen Keski-Espoon alueella.
Siinä kerrotaan, että alueen yläkoulutilat loppuvat (viimeistään) 2020. Nämä ovat käytännössä jo loppuneet. Lagstadin tiloille on suunniteltu jo muuta käyttöä eli todennäköiseksi vaihtoehdoksi jää siirtotilojen hankkiminen Kirkkojärven yläkoululle. Karhusuolta siirrytään Kirkkojärvelle yläkouluun.
Tässä samassa kalvossa kerrotaan lisäksi, että vuodelle 2020 suunniteltu Karhusuon yläkoulu viivästetään kolme vuotta vuosille 2021-2023.
Mitä järkeä on viivästää yläkoulun rakentamista, jos oppilaille sen takia joudutaan rakentamaan siirtotilat? Tämä näyttää tarkoituksenhakuiselta siirtokoulun rakentamiselta ja kuka siitä hyötyy?
Espoon tekemiin investointipäätöksiin pitää saada järkeä! Siirtokoulu on kallis ratkaisu ja nekin rahat tulisi sijoittaa pysyviin tiloihin, jos vain mahdollista.
Tässä todellakin on mahdollista. Valtuusto on jo useaan otteeseen päättänyt rakentaa Karhusuolle yläkoulun vuodeksi 2020 (valtuusto 25.4.2016 ja 7.12.2016). Viivästäminen puskee joka suunnasta esille: eri lautakunnissa ja jaostoissa tätä projektia yritetään kovasti viivyttää. Miksi?