Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Rakentamiseen aikaa

Espoossa moni koululainen ja päiväkotilainen käy arkeaan väistötiloissa.

Tähän etsitään helpotusta nyt tyyppikouluratkaisulla, jossa uusi koulurakennus voidaan rakentaa nopeasti.

Elementit rakennetaan tehtaassa kuivissa tiloissa, mikä on iso plussa. Elementit saadaan kasattua nopeasti paikalla säältä suojaan ja voidaan jatkaa sisätilojen rakentamista paikan päällä.

Nyt on kuitenkin vielä epäselvää miten esimerkiksi perustukset kuivavat näissä tilanteissa. Syksyllä ei ollut vielä selvillä minkälainen perustus Karhusuon ja Niipperin tyyppikouluille tulee ja miten niiden mahdollinen kuivatus tehdään riittävästi.

Nyt on aika selvittää, miten nopea rakentaminen onnistuu niin, että rakenteet ehtivät kuivaa riittävästi. Alkuvaiheessa rakennusmateriaaleista ja pinnoitteista haihtuu paljon erilaisia kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa jo homealtistuneille koululaisille ja henkilökunnalle oireita. Miten tämä on hoidettu tyyppikouluissa? Tästä tulemme kysymään Karhusuon tyyppikoulun rakentajalta Parmaco Oy:ltä.

Kajaanissa kokeillaan vanhaa ja hyvää konstia — odottamista. Odotetaan, että rakenteet kuivuvat ja vielä lähes valmiskin rakennus tuuletetaan kunnolla useiden kuukausien ajan. Tämä on kustannustehokas tapa ehkäistä tulevia terveysongelmia sekä edistää terveen rakennuksen kestämistä.

Yksinkertainen ratkaisu sisäilmaongelmiin? Uutta, jättimäistä koulua tuuletetaan kuukausia

Kajaanissa tuuletetaan valmista rakennusta.
Kajaanissa tuuletetaan lähes valmista rakennusta vielä kuukausia ennen kuin tilan käyttäjät tulevat paikalle.

Pääseekö Espoo joskus katastrofaalisesta koulu- ja päiväkotitilanteesta ja nopeista väistötilanteista tilanteeseen, missä voidaan rakentaa rauhassa? Siihen on vielä pitkä matka ja tällä hetkellä pitää varmistaa, että tyyppikoulut ovat terveitä ja kestäviä vaihtoehtoja.