Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Lapset liikkumaan

Hienoa, että Espoossa kaupunki, mutta myös aktiiviset kuntalaiset, ovat tarttuneet lasten liikkumisen ongelmiin. Nyt lapsille on tarjolla monia erilaisia tapoja liikkua edullisesti tai jopa ilmaiseksi.

Espoon kaupungin ilmaisen liikuntatarjonnan löytää täältä:

http://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Liikunta/Ohjattu_liikunta/Lapset_nuoret_perheet

Siellä on niin Töpinöitä pienimmille kuin toimintaa koululaiselle.

Uusimpana toimijana on Matala kynnys Espoon toiminta. Se on Joensuusta alkanut tapa tarjota eri seurojen toimesta ilmaisia kerhoja ja lajikokeiluita koululaisille. Kerhot löytyvät yhdestä paikasta ja niihin ilmoittaudutaan aina yhdeksi kerraksi. Lapsen tai perheen ei siis tarvitse sitoutua osallistumaan esim. kouluvuodeksi, vaan lapsi pääsee helpommin kokeilemaan eri lajeja ja toivottavasti löytää itselleen mieluisan lajin. Lapsi voi jatkaa näissä kerhoissa käymistä tai sitten hän voi siirtyä ko. järjestäjän ohjattuun toimintaan.

Jos siirtyy ohjattuun lajin harrastamiseen, niin se on sitten todennäköisesti maksullista. Kustannushaasteeseen on tarttunut nyt mm. espoolaiset jääkiekkoseurat, jotka aikovat alentaa kiekkokoulujensa hinnan sellaiseksi, että perheillä olisi siihen varaa.

Wau ry on tarjonnut kouluilla ilmaisia liikuntakerhoja usean vuoden ajan. Näihin kerhoihin on todella helppo mennä ne toimivat heti koulupäivän jälkeen. Tämä tarjoaa koululaisille mielekästä liikunnallista tekemistä mahdollisesti yksinäiseen iltapäivään.
Löydät lähimmän kerhon Wau ry:n sivuilta.

Karhusuolla ei tällä hetkellä ole sisäliikuntatilaa. Wau ry on ainoa taho, joka tarjoaa ohjattua liikuntaa Karhusuon koululaisille kattaen niin Nupurin kuin Nuuksionkin. Sään salliessa kerho pidetään aina ulkona, mutta kun edes Karhusuon koulun kenttää ei ole jäädytetty luisteluun, niin kerho pidetään yhdessä luokassa.

Ennen jokaviikkoista toimintaa ohjaaja ja lapset siirtävät yhden luokan kaikki pöydät, pulpetit ja tuolit sivuun, että he voivat liikkua edes jotenkin. Hatunnoston paikka niin Wau ry:lle kuin sille Karhusuon koulun opettajalle, jonka luokassa tämä onnistuu. Se kertoo paljon Karhusuon henkilökunnan joustavuudesta!

Onko Espoossa muita alueita, joilla ei ole liikuntatiloja? Tai on, mutta ei tarkoitusta vastaavia? Kerro siitä minulle marjaanasiivolaespoo@gmail.com.

Monet seurat ja yhdistykset, kuten Tuomarilan Urheilijat, Espoon Syke ja MLL tarjoavat edullista ja matalan kynnyksen liikuntaa. Heidän toimintaa usein haittaa se, että he eivät saa edullisia tiloja vuokrattua kaupungilta. Yksityiset hallit ovat näiden ulkopuolella, sillä eivät he voi tappiollisina liikuntaa tarjota.

Gumbölen omakotiyhdistys järjesti vajaa 10 vuotta lauantaisin lähikoululla “lasten liikuntaa”, jossa asukkaat tapasivat toisiaan ja lapset saivat liikkua salissa vapaasti käyttäen köysiä, renkaita yms. välineistöä. Tilaisuus oli monelle viikonlopun alkamisen aktiviteetti ja innosti myös isät mukaan toimintaan. Monet pienten lasten äidit saivat hetken hengähdyksen, kun isät veivät lapset liikkumaan koululle. Samalla hetki oli tärkeä paikka tutustua muihin ja vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa.

Nyt, kun sali on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi, niin lasten liikunta on loppunut. Alueella ei ole yhtään korvaavaa tilaa. Pohdimme menemistä johonkin kauempana olevalle koululle, mutta se ei ottanut tuulta alleen. Tämä oli selvästi lähiliikkumista, minne tultiin kävellen, pyörällä ja talvella pulkalla. Se ei ollut “harrastus”, jota lähdetään kauempaa hakemaan autolla. Ja autolla sen vuoksi, koska siihen aikaan (la klo 10) ei meidän alueella toimi bussiliikenne kuin muutamaan paikkaan.

Espooseen saatava lähiliikuntapaikkoja terveyden ylläpitämiseen

Jotta eri tahot voivat tarjota edullista liikuntaa, niin kaikille alueille tulisi rakentaa liikuntatiloja. Se on lopulta edullinen keino parantaa kuntalaisten hyvinvointia. Esim. kymmenen kilometrin päässä oleva kerho ei ole saavutettavissa useimmille koululaisille.

Kuulostaa ehkä älyttömältä toiveelta vuonna 2017, mutta niin vain mm. Karhusuo on ollut ilman minkäänlaista liikuntatilaa jo vuoden. Karhusuon uuden yhtenäiskoulun liikuntasali eriytettiin alakoulun rakentamisesta ja hanke on vastatuulessa.

Valtuuston joulukuussa 2016 tekemällä päätöksellä alakoulu rakennetaan heinäkuuksi 2017 tyyppikouluratkaisuna ilman liikuntatilaa ja liikuntatila tulisi erillisenä 2018.  Liikuntatilat kuitenkin “unohtuivat” kaupungin tilasuunnitelmasta jo tammikuussa 2017. Nyt tarkistin pöytäkirjankin, niin sinne ei valitettavasti ole tullut yhtään pöytäkirjamerkintää tästä “unohduksesta”. Taitavat nekin rahat mennä Tapiolan tunneliin.

Jos Espoo ei tarjoa minkäänlaista tilaa liikkumiseen kilometrien säteellä, niin kuinka kukaan voi tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia lähiliikkumiseen? Normaalien toimintaa vastaavien, ei monumenttisten, liikuntatilojen rakentaminen on järkevää kuntapolitiikkaa, jolla ennaltaehkäistään niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia ja estetään nuorten syrjäytymistä.

Espoon tulee tarjota lähiliikuntapaikkoja kaikille, että jokaisella on mahdollisuus edistää omaa hyvinvointiaan.