Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Espoon päätöksenteosta

Olen seurannut Espoon eri lautakuntien toimintaa tiiviisti viimeiset vuodet Espoon portaalin kautta, missä on kaikki esityslistat ja sitten pöytäkirjat. Se onkin positiivista, että sinne tulee kokousten esityslistat noin viikkoa ennen ja niihin pystyy reagoimaan vielä siinä vaiheessa ennen kokousta.

Pääset katsomaan pöytäkirjoja täältä:
http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/TELIMET.HTM

Siellä surffatessa on kuitenkin tullut ilmi, että usein on tilanteita, missä a) toinen lautakunta ei tiedä mitä toinen tekee tai he eivät tiedä mitä valtuusto on päättänyt ja b) heille jaettu tieto on vanhentunutta.

Esimerkkinä voin kertoa juuri 6.2.2017 olleen tilajaoston kokouksen. Siellä asia kolme on Tilapalvelut-liikelaitos ennakkotilinpäätös 2016, jonka liitteenä on talonrakennushankkeiden tuotantoaikataulu 30.11.2016 ja tuloskortti 2016.

Asian esittelyn pääset näkemään tästä:
http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2017400480-3.HTM

Kun katsoo liitettä, niin siellä on tämä:  http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2017400480-3-1.PDF (voivat uusia linkin tiedoston).

Tilapalvelun suunnitelma

Tässä on muutama ongelma. Ensinnäkin tämä ei ole esityksessä kerrottu 30.11.2016 suunnitelma vaan tämä on viime kesäkuulta 30.6.2016. Kuinka moni kokouksessa tarkistaa mikä versio on kyseessä? Jos esittelijä esittelee asiansa hyvin, niin ei tällaista pitäisi tarvita tarkistaa. Kyllä sitä pitää luottaa toisen sanaan sen verran, että esitetään luvattu suunnitelma.

Toiseksi, kun valtuusto 25.4.2016 päätti Karhusuon yhtenäiskoulun rakentamisesta vuodeksi 2020 ja toisen siirtokoulun rakentamisen Karhusuolle väistötilaksi tammikuulle 2017, niin tämä vähän tuon jälkeen päivätty suunnitelma ei sisällä Karhusuon yhtenäiskoulun hanketta lainkaan. Tässä on sisällytetty kyseisille vuosille vain väistötilat. Eli eikö Espoon valtuuston päätökset sido Tilapalvelua vai miksi hanke on jätetty pois suunnitelmasta? Mistään ei löydy perusteluita miksi näin on tehty.

Jousenkaaren koulun sisäilmaongelmat myönnettiin keväällä 2016 ja niitä käsiteltiin pikaisesti mm. opetuslautakunnassa ja tilajaoston kokouksessa. Hanketta ei kuitenkaan ole vielä suunniteltu tuossa vaiheessa millään lailla eikä sitä ole sen vuoksi voitu hyväksyä opetuslautakunnassa, tilajaostossa eikä varsinkaan valtuustossa. Silti se jo näkyy Tilapalveluiden suunnitelmassa niillä vuosilla, mitkä Karhusuon koulu piti rakentaa. Kuka tästä on päättänyt ja miksi hankkeita suunnitellaan päätösten vastaisesti ja ilman päätöksiä?

Tällä en todellakaan sano, etteikö Jousenkaaren koulua pitäisi hoitaa kuntoon! Totta kai pitää! Homekoululaisia pallotellaan tällä hetkellä ihan liikaa ja heidän opetuksensa kärsii siitä. Jokainen koululainen ansaitsee terveet tilat mahdollisimman nopeasti.

Tässä haluan tuoda esille Espoon kaupungin päätöksenteon ongelmia. Päättäjille tarjotaan vanhentunutta tietoa ja päätöksiä ei noudateta. 

Asukkaan tulee pystyä luottamaan, että päätökset pitävät! Hankkeita ei voi noin vain jättää toteuttamatta ilman mitään syytä eikä Tilapalveluilla tietääkseni ole oikeuksia muuttaa valtuuston, lautakuntien ja jaostojen päätöksiä. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? Miksi ylipäänsä eri tahot käsittelevät näitä asioita ja antavat päätöksiä, jos niillä ei ole mitään virkaa?

Jos päättäjille tuodaan vanhentunutta ja väärää tietoa päätöksiensä tueksi, niin mihin päätökset johtavat? 

Laitoin viestiä tilajaoston puheenjohtajalle ja tämän asian esittelijälle ja kysyin miksi kokouksessa on esitetty vanhentunut suunnitelma, joka ei ole päätösten mukainen sekä mitä päätöksiä tämän vanhentuneen tiedon perusteella on tehty? Miten se vaikuttaa tulevaisuudessa?