Espoon keskus ja sen suuralue, jota myös Keski-Espooksi tai Vanha-Espooksi nimetään, on pulassa koulupaikkojen kanssa ja erityisesti yläkoulu ja lukiopaikat ovat vähissä.
Keski-Espoon koulu (tai joskus Espoon koulu) eli nykyisen Kirstin koulun paikalla olleessa koulussa oli yläkoulu, joka kuitenkin lakkautettiin.
Keski-Espoon koulu sai lakkautustuomion
Espoossa kytee koulusota
Keski-Espoon yläkoulu saattaa sittenkin säästyä
Tämän jälkeen oli tiedossa, että alueen yläkoulupaikkoja pitää saada lisää. Alueella toimii tällä hetkellä Kirkkojärven ja Saarnilaakson yläkoulut. Näissä molemmissa on rehtori Kari Louhivuoren mukaan noin 100 oppilaspaikkaa aloittaville seiskoille. Vuonna 2017 Kirkkojärvelle on tulossa 125 lasta ja Saarnilaaksoon 120 lasta. Eikä tämä ole ensimmäinen vuosi, että oppilaita laitetaan ylipaikoille.
Opetuslautakunnan pöytäkirjoista näkee, että tietoa on ja virkamiehet antavat laskelmia jatkuvasti. Puute oppilaspaikoista on silti jatkuvaa, kun kouluja ei nähdä riittävän tarpeellisina.
Tilannetta helpottaakseen Karhusuon alakoulusta päätettiin tehdä Karhusuon yhtenäiskoulu, jonne menisi Gumböle-Nupuri-Nuuksion oppilaat ja täten helpotettaisiin Kirkkojärven ja Saarnilaakson tilannetta. Karhusuon yläkoulu ei kuitenkaan vielä täytä tarvetta, mutta tulee helpottamaan niin Kirkkojärven kuin Saarnilaakson tilannetta.
25.4.2016 valtuusto hyväksyi Karhusuon yläkoulun hankeen rakentamisen ja valmistumisen vuodeksi 2020. Tästä vain 2 kk kuluttua kesäkuussa hanke oli investointilistalla hävinnyt Jousenkaaren koululle ja Karhusuon hanke oli pilkottu kolmen osaan. Yläkoulu oli viivästetty vuodelle 2023 vastoin valtuuston huhtikuun päätöstä.
Joulukuun budjettineuvotteluissa Vihreät ja SDP nostivat hankkeen takaisin vuodelle 2020, mutta jo tammikuussa 2017 hanketta oli viivästetty vuodelle 2023. SAMASSA suunnitelmassa luki, että yläkoulupaikat ovat kriittisellä tasolla ja vuonna 2020 tarvitaan siirtotilat Kirkkojärven yläkoululle tilanpuutteen vuoksi.
Aika järjetöntä viivästää pysyvää hanketta ja samalla maksaa miljoonia siirtotiloista. Olisi kaiken järjen mukaista, että siirtokoulun tekemiseen tarvittavat rahat käytetään pysyvän koulun rakentamiseen. Tässä kuitenkin puhutaan hankkeesta, mikä on jo suunnittelupöydällä ja puhutaan vain kolmesta vuodesta.
Nyt meidän on aika saada alueemme edustajia Espoon valtuustoon, että saadaan lapsille pysyvät, terveet ja tarkoituksenmukaiset tilat – myös Espoon keskuksen suuralueelle.
Lastemme lukiopaikatkin ovat kiven alla. Kuninkaantien lukio on erittäin haluttu ja sinne on vaikea päästä. Tämä jättää monet alueen lapset ilman lukiopaikkaa meidän suuralueeltamme. Matinkylään tehdään iso noin 1000 oppilaan lukio, mutta onko se meidän nuorille hyvä vaihtoehto? Tähän toivoisin lukioikäisten tai heidän vanhempien ajatuksia.