Kehitetään Espoota mukavaksi paikaksi asua asia kerrallaan

Espoon hiljaiset alueet ja ympäristömelu

Suurempi määrä ihmisiä ja lisääntyvä liikenne aiheuttaa melua. Sitä voidaan kuitenkin hallita ja se pitää ottaa suunnitteluissa huomioon. Onneksi emme kuitenkaan ole maailman ensimmäinen iso kaupunki vaan voimme myös ottaa mallia maailmalta meluhaittojen ehkäisyssä.
Espoon ympäristökeskus selvitti Espoon hiljaisia alueita vuonna 2016 mittaamalla maastossa hiljaisuutta desibelimittarin avulla, havainnoimalla maastossa äänimaisemia sekä pyytämällä espoolaisia kertomaan ja tunnistamaan hiljaisiksi kokemiaan paikkoja asukaskyselyn avulla.
Espoon hiljaiset alueet kartalla.
Espoon hiljaiset alueet kartalla.

Melun terveyshaitoittoja tutkitaan parhaillaan paljon ja toivottavasti sen tuoma lisätietoa auttaa päätöksentekijöitä valitsemaan erilaisia kaupunkitilaa hiljentäviä ratkaisuja.

Osallistuin tuohon kartoitukseen merkitsemällä minulle tärkeitä hiljaisia paikkoja. Nyt jälkikäteen mietin, että laitoinko oikeasti hiljaisia paikkoja vai rauhallisia paikkoja, joissa pystyn rentoutumaan?

Talomme takana kulkeva metsäkaistale kallioineen on aivan ihana paikka ja monen kävelijän ja koiranulkoiluttajan suosikkipaikka. Se on kuitenkin kallioisen mäen päällä Kehä 3:n ja Turun moottorientien risteyksessä. Tämän kartan mukaan siis aika meluisassa paikassa. Koen sen silti rauhallisena ja rentouttavana paikkana. Pitääpä itse käydä paikan päällä kännykkään asennetun desibelimittarin kanssa katsomassa mikä siellä on taustamelun määrä. Itse kuitenkin koen paikan rauhoittavaksi oli melu mitä tahansa.

Tätä tukee myös YLEn uutisoima “Metsä on mahtava stressilääke”.

“Jos lähimaastossasi on metsää, sinne kannattaa suunnata. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.”

Eli mennään metsään joka tapauksessa!